dinsdag 31 juli 2007

The Wonder Years

Één van de series uit mijn jeugd die ik me nog levendig herinner was The Wonder Years. Niet alleen ik was een fan, naar het schijnt zat ook Osama Bin Laden steevast voor de buis. Deze serie liep van 1988 tot 1993 en draaide rond de familie Arnold (Kevin, Jack, Norma, Karen en Wayne), meer bepaald het leven van Kevin eind zestiger, begin zeventiger jaren. Verder had je nog Winnie en Paul, ofte Kevins liefde en beste vriend. Terwijl het verhaal zich afspeelde, werden de gebeurtenissen toegelicht door een oudere, verstandigere Kevin, die beschrijft wat er gebeurde en wat hij ervan heeft geleerd. De theme song was van Joe Cocker met 'With a Little Help From my Friends'. Over Paul, waar Milhouse Van Houten van the Simpsons op gebaseerd is, doet trouwens nog een bekende urban legend de ronde: er werd namelijk gezegd dat Marilyn Manson, voor hij -euh- zichzelf werd, de rol van Paul Pfeiffer in the Wonder Years speelde. Dit klopt dus helemaal niet. Paul werd gespeeld door Josh Saviano, terwijl Marilyn Manson eigenlijk Brian Warner heet. Saviano is tegenwoordig jurist, Warner heeft voor een ietwat andere carrière gekozen.

woensdag 25 juli 2007

Tom Simpson

Vorige week schreef ik nog dat de Tour voorlopig dopingvrij was gebleven. Maar iedereen weet ondertussen ook weer beter. Tegenwoordig moet je in het wielrennen voorzichtig zijn met helden, maar voor Aleksandr Vinokoerov had ik het wel. De Beer van Kazachstan. Altijd maar blijven gaan. Altijd spektakel, winnen of verliezen. "Andrei Kivilev dood? Als eerbetoon win ik Parijs-Nice!" "Traditionele massaspurt op de Champs-Élysées? Dat dacht je maar, ik rij net voor de streep nog weg tegen 70 per uur." "Niet mogen meedoen aan de Tour? OK, dan win ik de Vuelta wel." "Beide knieën kapot en uitgeschakeld voor de eindzege in de Tour? Dat hoort erbij, maar ik pak nog wel 2 ritzeges." Nu ja, dat laatste is dus niet gelopen hoe het moest. Natúúrlijk zou hij na die tijdrit gecontroleerd worden, maar als hij, zoals verwacht, enkel een urinestaal had moeten afstaan, was Vinokoerov vandaag vrolijk de Aubisque opgevlogen. Gegokt en verloren voor Vino.
En zo kan er weer een nieuw hoofdstuk bijgeschreven worden in het boek 'dopingschandalen in de Tour'. Die lijst begint al serieus aan te dikken: Simpson, Pollentier, Zoetemelk, Delgado, Theunisse, Abdoujaparov, de Festina-ploeg, Ivanov, Rumsas, Brandt, Landis,... Aan een lijst dopinggevallen in alle sporten ben je al helemaal enkele dagen zoet. Maar in het wielrennen wordt altijd meer lawaai gemaakt. Vorige week werd Venelina Veneva, concurrente van Tia Hellebaut, nog geschorst voor 2 jaar. Hoeveel mensen hebben over dat kleine berichtje in de krant heen gekeken? Johnny Hallyday liet vorig jaar voor het WK voetbal vallen dat Zinedine Zidane bloeddoping gebruikte. Geen haan die er naar kraaide. De FIFA zou tijdens het WK ook niet controleren op bloeddoping, "want dat is tijdverlies".
Soit, zoals ik dus zei was Tom Simpson het eerste noemenswaardige dopinggeval in de Tour. Op 13 juli 1967 moesten de renners de Mont Ventoux beklimmen. Simpson zou nooit boven geraken. Een combinatie van hitte, uitputting en amfetamines werd hem fataal.

maandag 23 juli 2007

Rene Higuita

Afgelopen weekend trok 1 sportbericht mijn aandacht: 'Higuita trekt handschoenen weer aan'. De Colombiaanse keeper Rene Higuita was eigenlijk al 3 jaar gestopt nadat hij betrapt was op het gebruik van cocaïne, maar herbegint zijn carrière nu bij Guaros de Lara uit Venezuela. 40 is hij ondertussen, vooral eind jaren '80 en begin jaren '90 stond hij in de schijnwerpers met zijn spectaculaire stijl. Hij had de gewoonte om vaak ver uit zijn doel mee op te komen, wat al eens verkeerd afliep. Hierdoor kreeg hij de bijnaam El Loco. Ook het maken van doelpunten was voor de showkeeper een specialiteit. Zo verzilverde hij 37 strafschoppen en scoorde hij vier maal uit een vrije trap. Het meest bekend is Higuita wellicht door zijn 'scorpion save' in een interland tegen Engeland in 1995.

vrijdag 20 juli 2007

Plons

Begintune:
Op de boerderij lopen opgewekt en blij
zeven gele kuikens netjes op een rij
De hond ligt in zijn hok
De haan zit op zijn stok
De kat heeft nieuwe poezen
en ligt heel luid te soezen
Kwaak kwaak
Dag Plons, gekke kikker
vertel ons eens heel gauw
wat er vandaag gebeurde
We wachten
Nu op jou!

Eindtune:
Dag Plons, gekke kikker
Het was een mooi verhaal
Bedankt, nu gaan we slapen
Tot morgen, allemaal !
Kwaak kwaak

Elke dag beleefde Plons de gekste avontuurtjes met zijn beste vrienden op en rond de boerderij. Zijn speelkameraadjes waren: Vader Kokliko, Moeder Kip en de kuikentjes, Do, Re, Mi, Fa, Sol, La en Si. Verder was er nog de hond Max, moeder Kat en haar drie jongen, Janos het konijn en de mol.
Plons liep op de BRT van 1983 tot 1988. Er werden ongeveer 100 afleveringen van gemaakt.

maandag 16 juli 2007

Michael Rasmussen

Dus, de Tour is weer volop bezig. Na 10 dagen nog steeds geen dopingschandaal, nog 13 dagen te gaan.. Michael Rasmussen zit voorlopig in het geel. Maar of dat nog lang het geval zal zijn is maar de vraag. De Deen is namelijk een ramp in het tijdrijden. Zo verprutste hij 2 jaar geleden de laatste tijdrit volledig waardoor hij niet op podium eindigde, maar slechts op de 7de plaats. Een drama voor Rasmussen, maar hilarische beelden voor anderen.

Dit doet me nog aan een ander wielermoment denken: George Hincapie die in Parijs-Roubaix samen met Tom Boonen naar Museeuw op zoek ging en plots de gracht indook.

dinsdag 10 juli 2007

Mookie Blaylock

Toen Pearl Jam in 1990 ontstond, heetten ze nog Mookie Blaylock, naar de NBA-basketbalspeler. Kort daarna wisselden ze wijselijk van naam om problemen met merknamen te vermijden. Hun allereerste show speelden ze op 22 oktober 1990 in de Off Ramp club in Seattle. De setlist bestond toen uit: 'Release', 'Alone', 'Alive', 'Once', 'Even Flow', een kortere versie van 'Black', 'Breath' en 'Just A Girl'.
Vorige week stonden ze dus in Werchter. Hier vind je de bootleg, evenwel geen officiële, maar vanuit het publiek opgenomen en dus van mindere kwaliteit. Op youtube vind je ook een amateur-opname van The Who-cover 'Baba O'Reily', waar Josh Homme het stukje van Pete Townshend voor zijn rekening neemt. En ten slotte nog beelden van de nummers die op de live stream te zien waren: 'Corduroy', 'Small Town', 'Why Go', 'Given To Fly', 'Even Flow', 'Life Wasted'. (via pj-evolution)

Franky Vercauteren

In 1986 verbaasden de Rode Duivels de wereld tijdens de wereldbeker in Mexico. Toch had het niet veel gescheeld of de Belgen mochten al na de eerste ronde weer naar huis. In de laatste groepswedstrijd werd tegen Paraguay een gelijkspel behaald, waardoor de 1/8ste finale bereikt werd. Het eerste doelpunt in die match kwam van Franky Vercauteren. Volgens Peter Goldstein, een professor aan het Juniata College in Pennsylvania (USA) is dit doelpunt het mooiste dat ooit gescoord werd: "equal parts intelligence, precision, and sheer magic, it's my all-time favorite goal, World Cup or otherwise." En verder: "He (Vercauteren) has three options: he can drive a shot on the run, he can dribble towards the goal line, or he can look for a teammate at the far post. He does none of these. Instead, in a moment of inexplicable inspiration, he chips the ball -- a flawless, breathtaking, first-time left-footed chip that leaves the Paraguayan keeper, standing five yards off his line, utterly helpless. The ball floats over him and into the far corner."

vrijdag 6 juli 2007

The Simpsons Movie



Wie is er toch op het idee gekomen om een Vlaamse versie van de langverwachte film van the Simpsons te maken? Het trekt werkelijk op niets. "Homer, Marge, Lisa, Bart, Mister Burns, Lenny, Carl, ... bompa, ... bijenman."